Дентална Имплантологија

Денталните импланти

се вградуваат во виличната коска на пациентот со цел да го заменат забниот корен. Приоритет ни се секогаш барањата и очекувањата на клиентот, и токму поради тоа целиот тим на Денториа работи заедно со Вас за заеднички да ги постигнеме најдобрите резултати. 3D планирањето овозможува прецизна проценка на дебелината, висината и густината на коската, овозможувајќи оптимално позиционирање и поставување на имплантот.

Забните импланти се ,,коренски“ надоместоци, односно го заменуваат коренот на природниот заб, најчесто изработени од титаниум, кои се употребуваат во стоматологијата за поддршка на протетски реставрации(коронски/мостови), за надокнада на еден или повеќе изгубени заби од различни причини како, есктракција, фрактура, траума и слично.

Забните импланти осигуруваат стабилна основа за вештачките заби, обезбедувајќи им природен изглед и максимална естетика, враќање на претходно изгубената функција на џвакање и комфор кај пациентот.

Биокомпатибилноста на материјалот со живото ткиво е приоритет при процедурата на вградување на импланти. Вашето здравје е бесценето. Денториа работи исклучиво со светски реномирани произведувачи на импланти како STRAUMANN и NEODENT. Сертифицираната технологија на биокомпатибилните материјали е единствениот вистински избор за Вашата нова насмевка и здравје.

Кои се предностите на денталните импланти, во однос на другите протетски решенија за замена на изгубените природни заби?

Забните импланти нудат неколку предности во однос на другите протетски опции за замена на изгубените природни забите. Некои од клучните предности на забните импланти се:

Подобрена естетика: забните импланти се дизајнирани да изгледаат, да се чувствуваат и да функционираат како природни заби. Тие се направени индивидуално за секој пациент, да одговараат на бојата, обликот и големината на Вашите постоечки заби, подобрувајќи ја Вашата насмевка и целокупниот изглед на лицето.

Зголемена удобност: забните импланти стануваат дел од Вашата вилица преку процесот на осеоинтеграција(процес на поврзување на забот со коската), обезбедувајќи стабилна и сигурна основа за идните вештачки заби. За разлика од мобилните протези, имплантите ја елиминираат непријатноста и иритацијата на меките ткива кои често се поврзуваат со лабава или несоодветна протеза.

Обновени функции на џвакање и зборување: забните импланти ја враќаат Вашата способност за правилно гризење, џвакање и зборување. Со нивната силна и стабилна основа, имплантите функционираат како природни заби, овозможувајќи Ви да уживате во омилената храна и да зборувате со сигурност и самодоверба.

Долгорочност и издржливост: со соодветна грижа и одржување, забните импланти имаат потенцијал да траат цел живот. Тие се направени од висококвалитетни материјали, како што е титаниум и цирконија, кои се биокомпатибилни и отпорни на распаѓање.

Зачувување на виличната коска и физиономијата на лицето: кога ќе се изгуби природниот заб, на тоа место доаѓа до ресорпција, односно губиток на виличната коска. Забните импланти ја стимулираат коската на вилицата, спречувајќи губење на коскената маса и зачувувајќи ги природните контури на Вашето лице. На овој начин се спречува губиток на виличната коска, што не е случај со мобилните протези, кои со текот на времето, поради притисокот кои го вршат и нивната подвижност стимулираат губиток, на коската.

Избегнување на оштетување на преостанатите природни заби и подобрено орално здравје: За разлика од забните фиксни мостови, за кои е потребно состружување на соседните заби за надокнада на еден или повеќе изгубени заби, забните импланти не влијаат на околните природни заби. Ова го зачувува интегритетот на Вашите природни заби, промовирајќи подобро орално здравје на долг рок.

Полесно одржување: забните импланти се трајно фиксно решение, кое ја елиминира потребата од постојано вадење и чистење, што е случај со мобилните протези. За нив можете да се грижите исто како и за Вашите природни заби, со редовно четкање и редовна професионлана контрола во нашата одринација.

Закажи консултација