Постоперативна нега

Пост-оперативна нега

1

Инструкции за нега по поставување на импланти

По секоја хируршка процедура, на телото му треба време за опоравување. Би сакале да Ви помогнеме со совети за внимателно да се грижите за своето здравје во домашни услови додека се опоравувате. Секогаш сме тука за сите Ваши прашања и за поддршка за време на сите фази од процедурата на поставување на импланти. Запомнете, секој организам е различен и уникатен, па процесот на опоравување ќе биде различен за секој пациент

2

Нега веднаш по поставувањето на имплантите

Уста и усни

• Аплицирајте кесички со мраз на Вашето лице (кои ќе ги добиете од персоналот на Денториа) после операција, околу делот каде што е оперирано, прецизно пратејќи ги професионалните инструкции на Вашиот стоматолог.

• Хидрирајте ги усните со балзам за усни

• Потрудете се да не плукате, да ја испирате устата првите 2 дена постоперативно во периодот кој што е одреден од Вашиот стоматолог.

3

Болка

Одмор
• Избегнувајте физички напор
• Не возете
• Избегнувајте да зборувате многу. Зборувајте поретко и потивко.
Генерална Нега
Средина
Избегнувајте претерано топли и загушливи простори. Избегнувајте изложување на сонце, влажност или дожд.

4

Храна

• Избегнувајте да пиете или да јадете додека трае дејството од анестезијата, почекајте дејството од анестезијата да помине во целост. Избегнувајте топла храна и пијалоци, како кафе и чај, посебно во првите 24 саати по операцијата.
• Не пушете и не пијте алкохол.
• Џвакајте на спротивната страна од Вашата хируршка интервенција.
• Обидете се да пиете и јадете мека храна, ладна или замрзната храна (овошни сокови,јогурт, ладни супи и манџи), поготово во првите 24 саати по операцијата.
• Не дозволувајте наслаги од храна да се насоберат околу вашите конци (затоа во Денториа секогаш подаруваме четка за постоперативна нега).
• Пијте многу вода, хидратацијата е многу важна.
• Вратете се на Вашите нормални навики на јадење и пиење постепено, по третиот ден од операцијата
• Не земајте лекови на празен стомак

5

Спиење

Пробајте да спиете со главата подигната (во споредба со телото). Користете повеќе од една перница. Лежете со лицето свртено према плафонот или на спротивната страна од каде што ја имавте операцијата. Не ги пипкајте Вашите конци со прстите или некој друг објект (стапче итн.)

6

Орална Хигиена

Мијте ги забите без или со многу малку паста, освен во деловите каде што е оперирано, каде треба да користите специјална четкичка за по операција (без да се допира гингивата).
Четкајте го јазикот и користете чистач за јазикот. Користете забен конец нормално, освен во делот каде што е оперирано. Аплицирајте го антисептичкото средство по инструкциите на Вашиот стоматолог.

Закажи консултација