Кариес

Кариес

Кариесот е состојба која што настанува од неправилна орална хигиена. Доколку не се отстрануваат наслагите врз забите, на тоа место се собират бактериите и после некое време почуваат да ја деминерализираат глеќта на забот. Доколку навреме се интервенира без да помине во дентин,многу безболно ќе биде отстранет, но доколку помине во дентин и потоа во пулпа односно во нерв, забот почнува да има постојана болка и забот мора да се третира ендодонтски. Приоритет е забот брзо и ефективно да се третира, доколку кариесна состојба Ви е дијагностицирана. Во Денториа секогаш ни е во прв план да го отстраниме кариесот рано и правилно, за да го зачуваме оптималното здравје на Вашите заби долгорочно. Пломбата спречува кариесот да порасне и да се рашири во устата, загрозувајќи ги и здравите заби. Најчеста последица на кариес кој што не е навремено и правилно третиран е губењето на нервот од забот односно ендодонција. Во Денториа, користиме нано-композитни пломби, кои претставуваат најсофистицирано и најсовремено решение кое е во исто време и функционално и естетско. Пломбите не ги користиме само како алатка за корекција на кариес или замена на стара пломба, ги користиме и за поправка на скршени или напукнати заби, за затворање на простори како разделени заби (diastema mediana) и реобликување на хипопластични (мали) заби. Работиме со минимално инвазивни методи, нудејќи безболни третмани.

Секогаш запомнете, превенцијата е најдобриот лек. Инвестирајте во себе и во здравјето на Вашите заби секојдневно со правилно четкање на забите два пати дневно (со флуоридна паста), секојдневно чистење со забен конец, избалансирана исхрана и редовна посета на Вашиот стоматолог. Значително ќе го намалите ризикот од кариес и други заболувања на забите, а со тоа ќе си заштедите и време и финансии.

Закажи консултација