fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Парцијални протези или протеза со кука

Тоа се протези направени во случаи каде фиксната протеза не може да се примени. Забот пред забната површина се нарекува закачена протеза бидејќи е прицврстен на протетската кука. Парцијалните протези се подготвуваат во 5 сесии со помош на мерења и разни проби. Просекот од 2 недели е доволен за 5 сесии.

Делумните протези добиваат поддршка од забите со помош на куки. Првиот пат кога тоа се прави при вметнување и отстранување, тоа е многу тесно и попријатно е да се инсталира и отстрани со текот на времето. Удобноста и ефикасноста на џвакање на фиксните протези не може да се очекуваат кај делумни протези.

Дали се навикнам на делумни забни протези?

Овој вид на забни протези имаат куки во долната вилица под јазикот, и кај горната вилица има метални делови кои минуваат низ непцето. Имајќи ги овие делови во протезата, во почетокот тешко ќе се навикнувате. Сепак, по одреден временски период, повеќето пациенти ги користат овие протези како да се нивни заби.

Како ја чистам мојата делумна протеза за заби?

Делумните протези се чистат исто како и целосната протеза.

Може ли да јадам удобно со овој тип на стоматолошка протеза?

Делумни забни протези се прават со поддршка од двете меки ткива и постоечките заби. Се прават лесни функции за сечење, гризење и мелење на храната.

Дали мојата стоматолошка протеза се движи кога јадам?

Делумните куки на забната протеза ја спречуваат протезата да се движи и лизга, така што тие не се движат кога јадат. Со текот на времето може да се види олабавување на куките, во тој случај куките лесно се затегнуваат за да се спречи движењето.

Дали ќе бидам естетски задоволен?

Постојат делови на делумната протеза кои се поддржани од забот. Бидејќи куките се во метална боја, може да биде тешко да се обезбеди естетика кога тие се закачени на забите гледани во предниот дел.

На што треба да обрнам внимание кога ги користам протезите?

Неопходно е да не се оштетат куките кога се прицврстуваат или се отстрануваат. Вметнувањето треба да се врши бавно и внимателно. Откако ќе се осигурате дека забната протеза е потполно на седиштето, вилицата треба да се затвори, протезата не треба да се постави со затворање на вилицата, во спротивно куките може да се свиткаат и скршат.

Дали е можно да се поправи забната протеза кога ќе се скрши или падне?

Како и во комплетната протеза, делумните протези и забите лесно можат да се санираат . Ако куките се скршени, може да се поправат.

Колку долго трае поправката?

Кај делумните протези, како и во целост протези, може да се поправи за 1-2 дена, иако се разликува во зависност од обликот и големината на фрактурата.

Дали е можно овие стоматолошки протези да се користат кај дијабетични пациенти?

Како и со целосни протези, делумните протези може да се применат на речиси секој пациент и лесно можат да се применат кај дијабетични пациенти.

Дали е можно да се користи кај пациенти со коскена ресорпција?

Обемот на коскеното ткиво не е многу важен кај делумните протези. Бидејќи е протеза со поддршка од постоечките заби, силата и димензиите на забите се важни.

Дали е можно да се користи кај пациенти што имаат алергија?

Прво, треба да се направат алергиски тестови и да се утврди алергија. Делумните протези користат метален и акрилен материјал. Ако постои метална алергија, која е против металот може да се утврди со употреба на друга метална протеза. Сепак, не е можно да се користи делумна протеза во присуство на алергија на акрил.

Кој е животниот век на зависните забни протези?

Делумните протези служат многу години кога се обезбедуваат добра нега и хигиена. Во случај на слабеење или коскена ресорпција, може да се појави движење на протезата.

Делумната стоматолошка протеза која ја користам со години почна да се олабавува, што може да се направи?

Реадаптацијата може да се постигне со хранење на постоечката протеза за слабеење и оток и ресорпција на коските. Покрај тоа, куките може да се компресираат или поправат ако куките се ослабнати или се скршени.

Дали е возможно да се направат куките од делумната протеза да бидат естетски во согласност со забите или непцата?

Да, тоа е можно. Делумните протетски куки се направени во бела боја, како што се забите или во розова, како што се непцата, но ризикот од фрактура е висок.

Кога вршите делумна протеза, дали се врши операција на постоечките заби?

Делумната протеза може да се примени директно на постојните заби со мерење на вилицата без никаква операција.

македонски