fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Која е разликата помеѓу различните видови на коронки?

Која е разликата помеѓу различните видови на коронки?

Кога се реставрира забот, често се соочуваме со дилемата: Кој материјал или техника да ја одберам? Главните фактори кои можат да влијаат на конечниот избор се естетиката и силата на коронките.

Метал-керамички фиксни парцијални протези (FPDs) се сметаат за златен стандард, како сигурни материјали. Сепак, барањето за естетска стоматологија, како и зголемувањето на прашањето за биокомпатибилноста на легустите на забите, ја поддржуваат комерцијализацијата на нови производи . Денес, сите-керамички протези се повеќе и повеќе се заменуваат на метална основа. Различни керамички системи се развиваат за единечни круни или фиксни забни протези (FDPs) со одличен естетски исход .

Традиционалната керамика (армирано со стакло и стакло-армирана керамика), а исто така и керамиката армирана со Al2O3 наиде на некои проблеми, особено во моларниот регион. Користениот керамички материјал, јадро-фурнирната врска со цврстината и дебелината на круната, се некои фактори кои се неопходни за издржување на оклузалните сили. Сигурноста на индустриски префабрикуваниот керамички блок се чини дека е поконзистентен од лабораториски рачно обработена керамика.

Трансформационо-зајакнатиот циркон е успешна алтернатива во различните клинички ситуации во споредба со сите други керамички системи. Различни студии покажале јакост при свиткување и цврстина на фрактура.

  • Порцелански Ламинати за одлична корекција на предните заби. Ламинатите претставуваат идеално решение за пациенит со раздвоени заби( дијастеми), абразивни и ерозивни заби, како и обоени заби.
  • Фасети – Постојат два типа на фасети, кои се применуваат во зависнот од потребата на пациентот: Порцелански фасети (многу тенки школки со тенок слој на порцелан и се ставаат на предната страна од забот), Композитни фасети, Lumineers (естетски фасети).
  • Мостови – Мостот претставува група на поврзани коронки со помош на кој ќе се стабилизира загризот, заштитуваат од понатамошно оштетување на забите и непцата, а со тоа ќе се подобри и естетската функција.

македонски Albanian