fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Целосна протеза

Целосните протези се подготвуваат во 5 сесии со помош на различни мерења и разни проби. Просекот од 2 недели е доволен за 5 сесии.

Дали е лесно да се користи?

Стоматолошките протези со протези се потешки за употреба од другите протези. Таа може лесно да се отстрани од горната и долната вилица, но не се очекува да има фиксна протетична удобност. Кога првпат се вметнува, може да има лузни и рани во некои области, но кога се користи за одреден период по отстранувањето, тие се навикнуваат и служат како сопствени заби.

Како да се одржуваат?

Целосните стоматолошки протези се чистат со помош на сапун и четка под проточна вода. Паста за заби не се користи за чистење, но има таблети за чистење кои се ставаат во стаклена чаша и се ставаат да отстои.

Може ли да јадам удобно со целосни забни протези?

Стабилноста на протезата зависи од количината на коските во долната и горната вилица. Ако количината на коските е доволна, задржувањето на протезата и стабилизацијата е добра, а оброците може да се јадат со протези. Кога прв пат ќе ја употребувате протезата мускулите на образот и усните може да имаат потешкотии додека не се навикнат, но понатаму ќе биде лесно.

Протетски заби се движат додека јадат?

Ако количината на коските во долната и горната вилица не е доволна, протезата може да се движи додека јадете и стабилизацијата на протезите да се намали. Во овој случај, може да се користат специјални лепила или можеби е потребно да се добие поддршка од импланти поставени на вилицата за да се спречат да играат протези.

Дали ќе бидам естетски задоволен со целосна протеза за заби?

Целосните протези ги надуваат образите и усните. Забите употребени во протези може исто така да бидат дизајнирани како порцелан во предната група. Во овој случај, естетското задоволство е големо.

На што треба да обрнам внимание кога имам целосна протеза?

Треба внимателно да се исчистат протезите и треба да се отстрани од устата ноќе и да се чува во посебен контејнер.

Дали е можно да се поправат протезите кога забите се скршени или кога забите паѓаат?

о зависност од формата и големината на фрактурата, обично може лесно да се санираат, но може да биде неопходно да се направат мерења од челустите за поправка. Забите што паѓаат од протезата, исто така, лесно се поправаат.

Колку време е потребно за поправка на протетски заби?

Во зависност од формата и големината на фрактурата, можно е да се поправи за 1, 2 дена.

Дали е можно да се користат протетски заби кај дијабетични пациенти?

Целосните протези може да се применат на речиси секој пациент во случај на комплетна попреченост и лесно може да се примени на дијабетичари.

Дали е можно да се користат протетски заби кај пациенти со коскена ресорпција?

Коскената ресорпција во телото обично не е поврзана со коскената ресорпција во устата. Интраоралниот преглед и снимената дебелина и висина на коските се проверуваат за да се утврди соодветноста за протезата. Во случај на прекумерна ресорпција (коскена ресорпција), коскениот волумен може да се добие со добивање коска од различни региони.

Дали е можно да се користат протетски заби кај алергиски пациенти?

Прво, треба да се направат алергиски тестови и да се утврди алергија. Тоа може лесно да се примени кај луѓе со метални алергии, бидејќи во целата протеза нема метали.

Кој е животен век на целосните забни протези?

Целосните забни протези служат за многу години кога ќе се обезбедува добра нега и хигиена. Во случај на слабеење или коскена ресорпција, може да се појави “играње” на протезата.

Долги години ја користам целосната забна протеза и започнува да се движи, што може да се направи?

Слабеење и олабавување се случува поради реорганизација на коскената ресорпција и доколку има премногу промени во вилиците можеби ќе треба да се направи повторно нова протеза.

македонски