fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Парадонтална Терапија и Хирургија

Пародонтопатијата е заболување кое за многумина, на почетокот, претставува само мало вообичаено заболување- крварење на непцата (гингивата), но со текот на времето, кај пациентите доаѓа до ресорпција на коската околу забот и на тој начин забите ја губат цврстината и почнуваат да се нишаат. Доколку не се пристапи кон соодветно лекување, пациентите го губат забот.

Во Денториа имаме современи методи за рано откривање на ова заболување и соодветно го лекуваме. Се поставува дијагноза со најсовремена РТГ панорама. Долгорочноста на лекувањето зависи од развојот и степенот на заболувањето, но во секој случај, резулатите се видливи после неколку третмани.

Гингивовектомија

Постои стандардно место и облик на ниво на гингива за секој заб. Кога овој стандард се влошува, оралната естетика може да биде нарушена. Тогаш може да добиеме смешна насмевка која ни влијае на целиот изглед. Но, овој проблем се решава во една сесија, без крварење и лесно со помош на новите технологии.

Четкање на забите со погрешни техники на четкање,четкање на забите повеќе од три пати на ден, грубо четкање, промена на положбата на забите, висок и абнормален frenulum.

Забите треба да се четкаат во кружни движења со средно цврста четка и никогаш не треба да бидат премногу силни четкањата.

Гингивалната рецесија поради влошувањето на четкањето доведува до кариес на коренот, чувствителноста на забите и естетските проблеми.

Во случаите каде што гингивалната маргина паѓа под одредено ниво, а цврстите ткива околу забите целосно исчезнуват, нашите пациенти може да доживеат загуба на забите.

Гингивалната рецесија се решава со хирушки третман.

Оштетувањето на гингивата се третира со пополнување на оштетената површина или целосно покривање на забот. На овој начин се елиминира проблемот со чувствителност.

Операцијата се применува на два начина. Првиот метод, наречен калемење, се применува на површината земена од непцето на нашиот пациент и се нарекува графт. Во вториот метод наречен смена, ако има цврсто ткиво веднаш до областа за повлекување, ткивото се префрлува на повлечената област.

Операцијата се изведува под локална анестезија и не постои разлика помеѓу хируршките процедури и другите протетски процедури во устата. За време на операцијата не се јавува болка, а потоа доволно е лек против болки. Пациентите кои имаат метод на калемење понекогаш имаат отворени рани во непцето. Ова може да предизвика непријатност кога ќе допрете нешто во оваа област и до 3-4 дена. Оваа непријатност целосно поминува во рок од 1 недела, а областа на рани ќе заздрави без да остави траги.

Најважното по операцијата е да се задржи оперираниот предел подалеку од механичка траума, односно треба да обрнете внимание на она што го јадете и да ја избегнувате тврда храна. Одржувањето на усната празнина по операцијата е еден од најважните фактори кои влијаат на исходот од третманот.

Една недела од опоравувањето држете се настрана од цигарите. Цигарите влијаат лошо во предоперативната и во постоперативната постапка. Овој третман и не се препорачува за лица кои се страсни пушачи.

Конците се отстрануваат една недела по операцијата.

Френулектомија

Френулектомија претставува отстранување на ткивна ресичка (дупликатура од слузокожа) чија основна цел е да го ограничува движењето на соодветниот орган. Тоа може да се однесува на повеќе места во човечкото тело. Поимот се поврзува со френулопластика, хируршко засекување на френулумот. Најчесто се изведува за ортодонтски цели, и кога френектомијата се изведува за ресекција на ресичката во средината на горната усна, тогаш се нарекува лабијална френектомија, или под јазикот, наречена лингвална френектомија. Френектомија е многу честа стоматолошка процедура, а се врши и кај децата и кај возрасните.

Френелумот особено кога е поголем од нормалниот, може да доведе до заболување на непцата. Тоа може да предизвика проблеми со говорот, особено кај мали деца.

Френулумот се третира за неколку минути со процедура наречена френектомија. Во главно се третира со помош на ласер,  благодарение на технологијата, што пак гарантира дека процедурата е кратка и без крварење. Меѓутоа, во случаи кога френулумот е премногу голем или длабок, треба да се изврши хируршко отстранување и шиење.

Третманот се изведува под локална анестезија и нема болка за време на постапката. По операцијата, со редовна нега и употреба на лекови, ќе немате проблеми.

Конците се вадат една недела по процедурата.

Не постои трага по извршениот третман.

Овој процес нема влијание врз говорот.

Нема промена во изгледот на забите после постапката.

македонски Albanian