fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

ХАЛИТОЗА

Халитоза (мирис на устата) е грдиот мирис што доаѓа од устата или носот, што ги иритира лицето и оние околу него. Лошиот мирис негативно влијае на меѓучовечката комуникација и води кон психосоцијален стрес и проблеми со самодовербата.

Се појавува како резултат на соеднинедија од бактерии во устата или носот.

По забниот кариес и пародонталните болести, најчеста посети кај стоматолозите е поради лошиот здив. Лошиот здив може да се јави на било која возраст. Најчесто се јавува кај возрасни, и може со текот на годините да се зголемува поради употребување на протези, губење на флудност на плунката, итн.

Причините за лош здив може да бидат патолошки или физиолошки, или во некои случаи и двете може да се комбинираат.

80-90% од патолошката халитоза е орална, а 10-20% од нив се надворешни предизвикувачи како храната. Гуми за џвакање и мукозни заболувања, габи и инфекции, слој на коренот на јазикот и ‘рѓа јазикот, рефлукс и постназален (назален) исцедок, сиромашен имплант и протеза, забен кариес и лоши пломби, намалување на плунка и сува уста, орални карциноми, расцеп на непцето, и крајници (тонзил), се орални причини.

Физиолошките причини за лош здив глад, менструација, пушење, лоша орална хигиена, остатоци од храна, високо протеинска храна, кромид, лук, ротквици, и кафе, алкохол и некои зачини.

Халитоза, горните и нарушувања на долниот респираторен тракт, гастроинтестиналниот тракт (стомакот), езофагеален, црниот дроб, автоимуни систем (имунизација) и крвни болести, хронична бубрежна инсуфициенција, леукемија – лошиот мирис може да биде индикатор на болести како што се СИДА и метаболички болести. Ако устата не е извор, треба да посетите лекар.

Пушењето е директна причина за индиректна халитоза поради заболувања на забите и на непцата. Чадот од цигари содржи USB (испарливи сулфурни соединенија). Прекумерното пушење води кон влакнест јазик, што доведува до мирис на тутун и остатоци од храна. Тоа трае само 24 часа.

Третман на халитоза; да се обрне внимание на оралната хигиена, да се четкаат забите и јазикот, да се исчистат забите и да се лекува гингивит. Пациентите со лош здив треба да бидат охрабрени да го намалат пушењето, да избегнуваат штетна храна.

македонски