fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Естетска стоматологија

Белеење на забот

Во нашата ординација користиме водечки систем за белеење кој ја менува бојата на забите три до четири нијанси посветла од основната состојба. Во релаксирана атмосфера, под перфетктна заштита и на пациентот и на стоматологот, нанесуваме специјален гел Opalescence Tooth Whitening Systems врз вашите заби и го пенетрирање преку посебен ласер. За да се отстранат дамките и обојувањето и да се создаде блескавата насмевка, гелот и светлината дејствуваат заеднички, продирајќи низ призмите на емајлот и се дејствува диретко во дентинот, кој всушност ја дава бојата на забот .

Бондирање

Бондирањето е вистински третман за оние заби кои не реаѓираат лесно на белење, но и за менување на формата на неправилно поставените заби. Тоа е многу лесна и кратка постапка која се состои од кратко стружење на забот и премачкување со специјална течност за бондирање.

Нано композитни исполнувања

Во употреба се најновите нано- композитни пломби кои освен белата боја како основна карактеристика од тогашните амалгамски пломби, имаат низа други карактеристики: не се растворат во плунка, не испуштаат ништо од нивниот состав за време на работа со нив, имаат доволно голема цврстина и изгледаат природно. Може да се обликуват така да во целост го емитираат обликот на забот. Нано копмозитите се користат за: мали и средни исполнувања (пломби), замена за амалгамските полнења на бочните заби, надополнување на пукнатините на забите, корекција на обликот на забот, корекција на бојата на забот.

Естетски пломби

Essentia / Light-cured radiopaque universal composite restorative

Essentia ја претставува чистата суштина на сложено вклопување. Со само седум шприцеви, сега имате совршено естетско решение за сите ваши реставрации.

Отстранувајќи се од традиционалните монохроматични нијанси и фокусирајќи се на репродуцирање на старечките карактеристики на составот, можете да добиете многу поприроден резултат само со два едноставни слоја.

Денес, целта е да се осигура дека стоматолошките третмани кои се применуваат се визуелно и функционално задоволителни. Затоа, вистинската цел при полнење на забот е да има облик и боја како природните заби.

Тоа е полнење на забите кое е формабилно и халогенирано хемиски врзано со забите.

Во претходните години, се веруваше дека метал филерот е потраен и функционалнен, но со засилен развој на технологијата, многу потрајни отколку метални пломби, се естетските пломби кои се со здрава структура.

Се препорачува проверка на секои 6 месеци до 1 година, со цел пломбите да е одржуваат и да траат подолго. Исто така, трајноста на полнењето зависи од оралната хигиена на лицето.

Не, сè додека вашите заби рутински се одржуваат, нема губење на забот , естетичко полнење не е потребно.

Поради тоа што е поблиску до цврстина на нашиот природен заб и неговиот хемиски состав, постои поголема заштита од можно оштетување на забите.

Можете да ги промените амалгамските пломби со естетски пломби во една сесија/посета на стомалог.

Колку што е можно, ние се залагаме за зачувување на природната структура на забот. Првенствено се должи на забите или фрактура на преостанатите заби ранливи до кој степен може да биде обезбедена со пластични филер. Благодарение на развојот на сложената технологија, повеќето од забите што треба да се обликуваат со порцелан се одржуваат многу години.

Порцелански инлеа и онлеа исполнувања

Тие претставуваат одлична замена за белите пломби, одличен начин за поправање на расипаните и оштетени заби. Инлејот покрива една или две површини од забот и се користи за помали оштетувања, а онлејот покрива повеќе делови, односно претставува пообемна реставрација.

Инлеите и елементите се изработени од керамички или армиран композит.

Општо земено, ако кариесот е исчистен или распарен, кариесот останува чист, а забите остануваат непроменети. Тоа го прави невозможен контактот со соседните заби. Ако нема контакт точка за соседните заби, храната што ја јадете лесно ќе се акумулира и ќе предизвика проблеми во заботното ткиво и непцата. Бидејќи се подготвува на апликацијата и на onley моделот, лесно се обезбедува саканата анатомска форма и контакт. Исто така е поотпорна на притисоци за абразија и џвакање во споредба со конвенционалниот материјал за полнење.

Животот на апликацијата зависи од материјалот од кој се прави, состојбата на забот, џвакањето, вниманието на пациентот на оралната хигиена и редовните стоматолошки контроли. Со здрав начин на одржување обично траат со децении.

Инлеите и онлеите се подготвуваат во лабораторијата и можат да се завршат на две посети на стоматолог. Преостанатата здрава структура на забите му овозможува на стоматологот да одлучи дали да изврши инлеи или онлеи апликација.
На првата посета, се чисти забот и се мерат околните заби. Забот е затворен со привремено полнење. Мерењето се испраќа во лабораторија.
Привременото пополнување се отстранува при втората посета. Забите се тестираат и се испраќаат во лабораторија за полирање. Во исто време, забите се чистат. Влошки се врзани за забите користејќи специјално лепило. Затворањето од стоматолог е прецизно прилагодено и полирано.

Потребно е 2 часа за да се заврши лепилото. Слободно е да пиете нешто за 2 часа, но храната е незгодна.

Естетика, тие имаат долг живот, го задржуваат преостанатото стабилно забно ткиво, ризикот од протекување на работ и ново распаѓање е минимален.

Кога inlays и onlays се во контакт со плунката, тие можат да се држат заедно. Лекарот треба да врши многу добра контрола на влажноста. Порцеланските влошки или онлеи, исто така, можат да бидат скршени.

Санирање на мали ерозивни промени

Ерозивните промени се јавуваат најчесто во гингивалниот дел на забот во вид на мали вдлабнатини. Овие промени обично се безболни но многу често се осетливи на ладни дразби. За санирање на ваквите состојби се користат специјални гласјономерни пломби без некое поголемо стружење на здрава забна супстанца.

Чистење на забен камен

Забниот плак е слој од бактерии и јаглехидрати, а кога ќе се минерализира се претвора во забен камен. Во Денториа го третираме со посебен апарат miniPiezon, апарат за воздушно пескарење со што безболно ќе се погрижиме зa негово отстранување, како и обработка на парадонтални џебови со што успешно се отстранува плакот и тврдите наслаги од забите.

македонски