fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Други Услуги

Ендодонција

Тоа е терапискиот зафат кој се состои во отстранување на комплетната забна пулпа- нервот и лекување, полнење на коренските канали. Овој процес е потребен кога забната пулпа ќе се воспали. Тоа најчесто се јавува кај заби кои имаат длабок кариес, заби со веќе непрактични пломби и слично.

Болести на виличниот зглоб

Ова е непријатна и штетна навика при која забите несвесно се стегаат или тријат со што се оштетуваат површинските и длабоките слоеви на забите. Може да се јавува во текот на денот, или пак за време на ноќта, познат како ноќно шкрипење. Најдобра превенција од бруксизам е изработка на силиконски штитник за забите night guard tray кој се носи во текот на ноќта со цел да се спречи понатамошно оштетување на забите и зглобовите.

Дигитална РТГ дијагностика

Со обичен стоматолошки преглед може да се види само она што е видливо со голо око. Но, за да биде прегледот детален што попрецизен, се користи дигитален панорамски ренген. На самиот ренген се гледа забниот корен и сите составни делови околу него кои не се гледаат со голо око. Се откриваат сите почетни процеси со што навремено се спречуваат проблемите да не напреднат и има многу низок степен на радијација. Се добиваат снимки со голема резолуција преку кои можеме да донесеме најсигурна и најточна дијагноза.

Спортска медицина

Спортистите се изложени на повеќе шокови во текот на нивниот живот. Како резултат на влијанието, во човечкото тело се случуваат два настани. Ако интензитетот е низок, тој предизвикува топлина во телото, и повредите во меките ткива, кои предизвикуваат промени во коските и забите и фрактурите. Ако влијанието на спортски несреќи го надминува физичкиот отпор, се јавува траума. Можеме да кажеме дека најчестите повреди на вилицата во спортските несреќи се повреди на забите. Во студиите спроведени, беше забележано дека стапката на забни трауми во тимските спортови се движи помеѓу 2-33%. Најчестите случаи на траума се спортови, како што се фудбал, кошарка, скијање и хокеј.

Во случај на спортски несреќи, повредата се јавува најчесто во горната вилица и често е оштетена од горните секачи. Сепак, се забележани повреди на dento-alveolar структурите, фрактури во коските на лицето, како и зголемен интракранијален притисок и тешки повреди на вратот и мозокот.

Со цел да се спречат таквите несреќи во спортски активности и да се заштитат луѓето од траума,има посебни апарати наречени чувари на устата или заштитни запчаници.

Чуварите на устата (заштитни заби) ги спречуваат забите, јазикот – образите и повредите од траума. Во ударите направени од предниот дел, предните заби ги штитат задните заби во долната вилица и фрактурите на вилицата се намалуваат. Исто така, го спречува мозочниот удар, повреда и можна смрт поради јазот помеѓу горните и долните заби.

Идеалната заштитна – заштитна четка за заби, треба да биде лесно прилагодена на забите, доволно тенка за да обезбеди соодветна заштита, отпорна на кинење, без вкус, не треба да го отежнува дишењето.

Постојат 3 видови на устата стража:

  1. Стандардни орални заштитници – Заштитни Teethers: Обично се направени од PVC-базирани материјали со разни големини кои се продаваат како готови (заштитните штитници за ПВЦ се забранети од Европската Унија).
  2. Конзерванси Подготвени со методот на загревање: Прилагодувањето и адаптацијата на термопластичниот материјал се намалува во зависност од времето за заштита.
  3. Mодел направен по нарачка: Вашиот стоматолог ќе ја измери горната вилица. Преземеното мерење е моделирано. Мека есеиска плоча со дебелина од околу 5 мм се подготвува според големината на моделот. Заштитник на заби – заштитник на устата подготвен од овој метод е специфичен за лицето.

македонски