fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Детска стоматологија

Не му говорете на детето: Без страв, без болка, итн. Таквите реченици може да доведат до идеја дека децата потсвесно да осетат дека се работи за болен третман.
Немојте да го наградувате вашето дете со подарок по стоматолошки преглед. Наградата ќе предизвика вашето дете да го согледа процесот како тежок процес.
Би било корисно за вашето дете да не ги спомнувате вашите добри или лоши искуства во минатото.

Ние претпочитаме да го доведете вашето дете на една средба за запознавање. Децата кои веќе го познаваат просторот и докторите се посоработливи кога треба да се изврши интервенција, бидејќи кога имаат болки нема простор за запознавање и опуштање.

Ние применуваме превентивни стоматолошки третмани за нашите деца да бидат свесни за оралното здравје и да водат живот без кариес. На првата посета на стоматолог, докторот со помош на огледало и светло ги прегледува сите забчиња, се прегледуваат постоечките проблеми и се кажува кој вид на третман може да се примени. Мајките и татковците се информирани за една од најважните прашања: исхрана и заштитни практики. За време на првиот преглед докторот и останатиот персонал со помош на игри го опуштаат и навикнуваат детето со цел да ја надмине фобијата кон ординацијата и докторите.

Кога треба да го имам првиот стоматолошки преглед на моето бебе?
Светската здравствена организација (СЗО) и Американската асоцијација на педијатриски стоматолози препорачуваат првото испитување на забите да се врши по првото никнување на забот (обично 6 месеци до 1 година).

Апликација на флуор кај детски заби

Апликацијата на флуор кај децата има за цел да ја зајакне структурата на забот со флуор и да ја направи поотпорна на кариес. Третманот се применува на сите забни површини, и не предизвикува  несакани ефекти. Се препорачува третманот да се врши на секои 4-6 месеци во зависност од кариес-ризикот кај вашето дете.

Со примена на фулор гел и  специјални подготвени флуорни препарати се нанесуваат на површините на забите со помош на специјална четка.

Администрацијата на флуор е релативно едноставен профилактичен третман кој трае околу 5 минути.

1 час по третманот не треба конзумирање на храна и пијалоци. Во првите 24 часа да не се конзумираат млекото и млечните производи, како и сладоледот и чоколадото.

Фисурен залевач

Фисурен залевач или познато како “стоматолошка вакцина” е превентивен забен третман во кој вдлабнувањата и жлебовите на површините за џвакање на катниците се прекриени со течност за полнење. Целта на примената е да се спречи акумулацијата на хранливите материи во распаѓањето и жлебовите на катниците, за да се направат овие површини полесно да се четкаат и да се минимизира ризикот од кариес. Фисурните залевачи може да се скршат под притисокот од џвакање со текот на времето, а некои може да паднат.

Тие ги пополнуваат само анатомските корита и заземаат милиметарски простор на површината, не може да се почувствува ништо необично.

И двете се заштитни апликации кои ни помагаат да се заштитиме од кариес и може да се надополнуваат едно со друго. Прилично е тешко да се каже кој е подобар.

Да. Важно е да се спречи формирањето на кариес.

Тоа е поекономично отколку полнење со пломба.

Залевањето се прави за 3-5 минути во зависност од хармонијата на детето со лекарот.

Доколку не се нанесе фисурен залевач, површините погодни за кариес кај забите на вашето дете не се заштитени и се повеќе склони кон кариес.

македонски Albanian