fbpx
Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Контакт

+389 78 232 262

Работно Време

Пон-Сре-Чет :09:00-16:00 | Вто и Пет: 13:00-20:00 | Саб: 09:00-14:00

Закажи Термин

We are serious about your smile

Бруксизам

Бруксизам е состојба на несвесно чкрипење со забите и стегање на вилицата. Тоа може да доведе до главоболка, болки во увото, оштетени заби и други проблеми. Повеќе од половината возрасни луѓе во светот страдаат од бруксизам. Околу 15% од децата се засегнати од оваа непријатна состојба.

Ако имате бруксизам, понекогаш може да чкрипите со забите додека сте будни, но најчесто тоа се случува во текот на ноќта. Многу луѓе не знаат дека страдаат од бруксизам, затоа што чкрипењето и стегањето на забите го прават додека спијат и во несвесна состојба. Поради тоа, многу е важно да ги знаете симптомите на бруксизмот. Доколку не се превземат мерки за буксизмот, можни се сериозни нарушувања на гингивата, фрактура на забот, итн. Чкирипењето со забите го претставува стресот акумулиран во текот на денот, прави лизгање на забите едни врз други за време на спиењето.

Фрактура на забите, непцата и повлекување на ладно-топло чувствителност поврзани со неа, формирање на заеднички болести поради преоптоварување во зглобот на вилицата, итн.

Се препорачуваат меки или тврди ноќни плочи поставени во текот на ноќта. Овие плочи треба да се обновуваат во редовни интервали. Сепак, намалувањето на стресот во секојдневниот живот на лицето е важно за успехот на третманот.

Спротивно на популарното верување, навиката за стегање на забите не е само ноќе, туку и во текот на денот. Оваа ситуација може да се избегне преку создавање свест.

македонски