Блог

25 Feb 2016

МАТИЧНИ КЛЕТКИ

Матичните клетки се примарни (примитивни) клетки кои можат да се трансформираат во позрели клетки и всушност тие се прекусори на сите клетки кои го градат човековото тело. Тие се еден вид обновувачки систем на телото. Матичните клетки имаат огромна способност да се развиваат во било која друга клетка, а тоа би требало да помогне во […]

Повеќе
25 Feb 2016

ЗАЛЕВАЊЕ НА ФИСУРИ- ПРЕВЕНЦИЈА ОД КАРИЕС

За да се спречи расипување на првите трајни заби, освен беспрекорната хигиена која е најпотребна, се изведува постапката залевање на фисури. Тоа е најефикасен начин за спречување од кариес на забите. Ова е постапка која треба да се направи веднаш по излегувањето на првите трајни заби, а тоа е шестиот заб (посебно кај оние заби […]

Повеќе
25 Feb 2016

ЛОШИ НАВИКИ- ЦИЦАЊЕ ПРСТ

Оваа лоша навика подразбира ставање на палецот или некој друг прст во усната шуплина и временско повторување на цицањето на прстот. Тоа е природен рефлекс кој на бебето му носи чувство на мир и задоволство и  му помага да се опушти и мирно да спие. Оваа навика е знак за нормален психо-моторен развој на бебето. […]

Повеќе
25 Feb 2016

ДЕТСКО КАТЧЕ

Децата бараат посебна нега, бараат повеќе внимание и трпение за правилно, соодветно и безболно да се извршат потребните интервенции. Секој стоматолог најпрво мора да биде и психолог, да има вистински смирувачки пристап кон детето, да има трпение и да се стави во негова положба за да може да го разбере стравот со кој се соочува […]

Повеќе